top of page

Diyet Yaparken En Sık Yaptığımız Hatalar/Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Uzm. Dyt. Hazal Çatırtan Çobanoğlu
  • 22 Ara 2020
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022

Hataları sıralamadan önce kilo vermede asıl noktanın kalori kısıtlaması ve düzenli bir beslenme olduğunu, vücuda aç kaldığını hissettirmeden kalori kısıtlaması yapılması olduğunu belirtmek isterim. Popüler tüm diyetler ve fikirler bu kısıtlama mantığı ile çıkıyor ve kilo verdirebiliyor ancak uygulamada hatalar olunca geri dönüşleri hoş olmuyor. Bu hataların bir kısmını aşağıda da göreceksiniz. Gelin bu hataları madde madde inceleyelim:


🌞 Daha çok kilo veririz umuduyla ve çevreden özellikle de medyadan duyduklarımız ile bazı besinleri/besin bileşenlerini diyetten çıkarmak. Mesela ekmeği diyetten tamamen çıkarmak en büyük hatalardan biri. Halbuki vücudun tüm besinlere eşit miktarda ihtiyacı var, dikkat edilmesi gereken tek nokta neyi, ne zaman, ne kadar ve nasıl yediğimiz. Bir diğer örnek ise glutensiz beslenmek. Kendiliğinden glutensiz besinler (pirinç,mısır,patates,karabuğday vb) ile ilgili bir sorun olmasa da işlem görerek glutensiz yapılan gıdalar içine eklenenler nedeniyle sağlıklı bulunmuyor. Aynı zamanda gluten intoleransı olmayan kişilerin bu şekilde beslenmesi bağırsak florasını da bozuyor. Uzun vadede faydadan çok zarar sağlayabiliyor.

🌞 Kilo vermede önemli olan sadece kaloridir düşüncesini benimsemek. Önemli olan kalori ve bu kaloriyi hangi besinlerden aldığınızdır. Daha çeşitli besinlerden ve sağlıklı alternatiflerden ihtiyacınız olan kaloriyi almak dengeli bir besin öğesi alımı ve düzgün metabolizma işleyişi sağlar.


🌞 Tek tip beslenmek veya diyetten çoklu olarak bazı besinlerin çıkarılması/kısıtlanması. Protein diyetleri veya tek sebzeye dayalı diyetleri tek tip beslenmeye örnek verilebilir. Protein diyetleri için baktığımızda; evet kilo kaybı sağlanır, dönem dönem kullanılabilir ancak bizim gibi oturarak çalışan, yemeği ayağına gelen ve fiziksel aktivitesi düşük olan toplumlarda metabolizma hızı çok yüksek olmadığı gibi kas kullanımı da düşük. Avcı-toplayıcı toplumlardaki hareket ile protein diyetleri kolay tolere edilirken bizim gibi kas yıpranması ve dolayısıyla protein ihtiyacı daha az toplumlarda ilk seçenek olduğunu söyleyemeyiz. Sadece sebze yemek ve diğer besinleri tüketmemek ise yetersiz vitamin, mineral, protein ve enerji alımına sebep olacaktır. Bu durum sağlıksız bir kilo kaybının ve kas kaybının temelini oluşturacaktır.


🌞 Uzun süre aç kalmak vücudun kendini korumaya almasına ve gelen besinleri depo enerji olarak yağa dönüştürmesine sebep olabiliyor.


🌞 Öğün atlamak ile gün içinde uzun süreli açlık birbirine benzer etkiler gösteriyor. Hem vücudu depolamaya hem de bizi bir sonraki öğünde çok yemeye itiyor.


🌞 Faydalı besinlerin porsiyon kontrolü olmadan tüketilmesi. Vücudun her gıdaya belli miktarda ihtiyacı var, ihtiyacın üzerine çıkıldığında dünyanın en faydalı besini de olsa ne yazık ki kilo aldırıyor. Bu nedenle meyve gibi masum denen besinleri sınırsız tüketmek de diyette yapılan yanlışlardan biri. Özellikle meyvede bulunan fruktoz insülini uyarmadığı için karın bölgesinde hızla depolanmaya müsaittir, bu nedenle ihtiyacınız kadar tüketmeniz gerekmektedir.


🌞 Bitki çayının sınırsız tüketimi. Fazla bitki çayı tüketimi de vücudun sıvı dengesini bozabiliyor, bağırsaklarda aşırı çalışmaya ve uzun süreli kullanımlarda bağırsak tembelliğine neden olabiliyor. Vücut dengemizin bozulmasının yanı sıra karaciğerde toksik etki, kalp ritminde düzensizlik, tansiyonda ani değişimler, böbreklerde hasar ve vücuttan aşırı su atımı gibi zararlara yol açabilir.


🌞 Aşırı fiziksel aktivite (kilo kaybı veya kalori dengeleme için). Bilinçsizce ve uzun süre yapılan spor, beslenme ile de yeteri kadar desteklenmezse kas kayıplarına ve buna bağlı olarak metabolizma yavaşlamasına sebep olabilir. Kişinin bir uzman eşliğinde kendisine uygun sporu bulması kilo kaybı ve vücut sağlığı için aşırı spor yapmasından daha faydalıdır. Başlangıç için ve sürdürelebilir olması adına haftada 150-300 dk.lık hafif tempolu yürüyüşler yeterli olacaktır.


🌞 Hep diyet ürünleri tüketmek ve onları sağlıklı saymak da başka bir yanlış. Adı light/diyet olunca hep sağlıklı algısı oluşuyor ancak light diye geçen gıdalarda lezzet artırmak için yağ arttırılabiliyor ya da yağı azaltılmışsa şeker/şeker ikamesi eklemesi olabiliyor. Bu nedenle bu tarz besinlerin tüketimi kısıtlı tutulmalı ve besin etiketi mutlaka okunmalı.


🌞 Kilo kaybı için tek bir besine odaklanmak. Limonlu su, hindistan cevizi yağı, baharatlı yoğurt...Liste uzar gider. Tabi ki hiçbirini tüketmenin bir zararı yok hatta faydası da olacaktır; ancak sağlıklı yaşamaya, kilo vermeye giden tek yol olarak benimsenmemeliler. Hepsinden yeterli ölçüde günlük beslenmenize ekleyerek bir yandan da beslenmenizdeki diğer unsurlara dikkat ederek denge kurmak en sağlıklısı.


10 maddelik küçük listemizin sonuna geldik.




Sevgiler 🎀

Comentarios


© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page