top of page

Verdiğim Kilolar Neden Geri Dönüyor?

  • Uzm. Dyt. Hazal Çatırtan Çobanoğlu
  • 24 Ara 2020
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022

Bu yazının konusu en merak edilen konulardan biri olsa gerek. Çok uğraşıp veya çok aç kalıp kilolarımızdan kurtuluyoruz. Bu kilolar bazen yavaş yavaş bazen hızlıca ve katlanarak geri geliyor. Bunun sebebi kimi zaman davranışsal kimi zaman psikolojik kimi zaman metabolik sorunlar nedeniyle oluyor.


🤗 Birkaç maddede inceleyecek olursak;


1. Gerçekçi olmayan diyet programları

Tek tip beslenmenize sebep olan, katı kuralları veya ciddi enerji kısıtlaması olan diyetler kısa dönemde pes etmeye ve geri dönüşlere sebep olabilir.


2. İnsülin direnci

İnsülin direnci, insülinin dokularca algılanmaması ve vücutta kullanımındaki bozulmalara bağlıdır. İnsülini tokluk hormonu olarak da niteleyebiliriz. Bu durumda vücudunuz insüline direnç gösterirse kandaki glikoz hücre içine alınamaz ve organlara hücrelere yeterli enerji sağlanamaz. Enerji yetersizliği açlık olarak algılanır ve yeme isteğimiz artar. Yanlış kilo verme yöntemleri de kilo verirken insülin direnci oluşma riskini arttırabilir, bu durum da verdiğiniz kiloların geri gelmesine sebep olabilir.


3. Stres

Stresle birlikte insülin hormonunda artış görülür, kandaki glikozun hücrelere aşırı alınması hipoglisemiye sebep olur ve yiyecek alımını arttırır. Streste yemek yeme alışkanlığının oluşması, artan iştahın kontrol edilmemesi ve buna bağlı oluşan karın bölgesi yağlanma insülin direncini de beraberinde getirirse kişiyi bir kısır döngüye sokar.

Stres bazı durumlarda tiroid bezinin fazla çalışmasına sebep olarak da iştahı uyarır fakat sonuçta vücutta normalden daha fazla oranda kalori yakılması ile kilo kaybı olabilir.


4. Duygusal açlık

Duygusal açlık vücudun değil, beynin açlığı aslında. Stresin yanı sıra aşırı üzüntü, öfke, yalnızlık duygusu, günlük hayatın getirdiği güçlükler nedeniyle oluşan açlığa "duygusal açlık" diyebiliriz. Yemekten kalktıktan 1-2 saat sonra bir şeyler yemek istiyor ve özellikle zararlı sınıfına soktuğumuz besinlere yöneliyorsanız, burada kontrol altına alınması gereken duygusal açlıktan bahsedebiliriz. Yapılan bilinçsiz ve katı diyetler sonrası da duygusal açlık oluşma ihtimali yüksektir.


5. Bilinçsiz yapılmış diyetler

Bilinçsiz yapılan diyetleri komşunuzun diyetini yapmanız, gazetedeki diyeti yapmanız, tek tip beslenmeniz olarak açıklayabiliriz. Bu diyetler sonucunda vücutta kas kaybı gözlemliyoruz. Kas ağırlığı, vücut için metabolizma hızı anlamına gelir. Kas ağırlığınız ne kadar fazla olursa metabolizmanız o kadar hızlı olur. Kas kaybı yaşadığınızda metabolizmanız yavaşlayacağından yediklerinizin yağ olarak depolanma oranı ve verdiğiniz kiloları geri alma ihtimaliniz o kadar artar.


6. Davranış değişikliği olmaması

Özellikle size uymayan veya çok katı kuralları/yasakları olan diyetleri yaptığınızda davranış değişikliği yaratmamız zorlaşıyor. Değişiklik olmayınca da hedef kiloya ulaştıktan sonra eski yeme alışkanlıklarına dönüldüğünde verilen kilolar geri dönüyor.


7. Diyete geçici gözüyle bakmak

Diyet yani sağlıklı beslenmenin ta kendisi, herkes için hayat boyu sürdürülmesi gereken bir durum. Ideal kiloya varmak sınırsız yeme özgürlüğünü getirmediği gibi istemediğimiz kiloları geri getiriyor. Özellikle kilo kaybı sağlandıktan sonra bir şey olmaz düşüncesi ile kan şekerini çok yükselten ve arkasından çok düşüren besinlerin sık tüketilmesi iştah artışını ve artmış besin alımını beraberinde getirir.


8. Enerji açığı

Kilo verdikçe hormonlarda yaşanan değişimler sonucu bazen enerji açığımız varmış gibi hissedebiliyoruz çünkü vücudumuz her zaman dengesini korumaya yönelik programlı, olanı kaybetmekten pek hoşlanmıyor. Bu süreçte de iştah artışı hissedilebiliyor ve bu hisse yenik düşülürse kilolar geri geliyor.


9. Beslenme düzeni olmayışı

Her gün bambaşka şekillerde beslenmek vücudun bir düzen oluşturamamasına ve hormonları düzene sokamamasına neden olur. Bunun sonucunda da direk iştahımız etkileniyor. Gün içerisinde sadece 2 öğün (ara öğün bile olmadan) besleniyor olmak da kan şekeri dengesizliklerine ve iştah artışına neden oluyor. Tam olarak doymadığımız için diğer öğüne daha fazla saldırmamıza ve vücutta enerji tutulumunun artmasına yani yağ depolanmasına neden oluyor.


10. Uyku düzeninde bozulma

Sirkadiyen ritim uyuduğumuz süreye bağlı olarak vücudumuzdaki hormonları düzenleyen bir mekanizma. Sirkadiyen ritmin sağlıklı bir şekilde işlemesi için en az 7 saat uyumamız gerekiyor. Yeteri kadar uyumadığımızda bu mekanizma bozuluyor ve açlık hormonları ön plana çıkıyor bu da gün içerisinde artmış bir iştahla dolaşmamıza neden oluyor.


Eğer siz de ver-al sürecini sık yaşıyorsanız, belki de bu maddelerden bir veya birkaçı sizin için de geçerlidir.





Sevgiler 🎀


Comments


© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page