Karın Bölgesi Yağlanma ve Diyet
- Uzm. Dyt. Hazal Çatırtan Çobanoğlu
- 2 Oca 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022
"Karın bölgesi yağlanmadan kurtulmak için ne yapmalıyız" herkesin kafasındaki en önemli soru. Ama öncelikle öğrenmemiz gereken "buna ne sebep oluyor" kısmı. Nedenlere bakarsak çözüm de daha net olur ✨ Karın bölgesi yağlanmanın başlıca sebepleri: 🌿Şeker içerikli ve glisemik indeksi yüksek beslenme
🌿Gizli kalorilerin göz ardı edilmesi
🌿Sağlıklı olduğu düşüncesi ile şeker yerine şeker ikamelerinin (bal, pekmez, agave şurubu vb) tüketiminin artması 🌿Büyük porsiyonlar 🌿Sınırsız meyve tüketimi 🌿Alkol 🌿Hareketsizlik 🌿Düzensiz uyku 🌿Stres 🌿Genetik Bu sebepler içerisinde elbette ki stres ve genetikle oynamak pek mümkün olmuyor ama onların yarattıkları etkilerle oynamak mümkün.
Sizin sebebiniz hangisi ise aşağıdaki çözümlerden uygun olanı/olanları seçip uygulayabilirsiniz.
Diyet çözümleri: 🌱Glisemik indeksi yüksek yiyecekler diyette daha fazla ise bunlar tam tahıllar-kurubaklagiller-bulgur gibi glisemik indeksi düşük besinlerle değiştirilmeli. 🌱Haftalık makarna-pilav tüketimi 2 (kadınlar) -3 (erkekler)defa ile sınırlandırılmalı. Mümkün olduğunca tahıllı olanları tercih edilmeli. 🌱Geç saatte karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı. 🌱Gece atıştırmaları olmamalı.
🌱Her öğünün sebze içeriği arttırılmalı.
🌱Salatalardaki sos (limon, sirke hariç), etteki yağ, yemeklerdeki sos (domates hariç), çorbadaki un veya krema genelde göz ardı edilir. Ancak bunların her birinin gizli kalori kaynağı olduğu ve fazla tüketildikçe yağlanmayı arttırabileceği unutulmamalı. Salataları sossuz isteyebilir, yemeklerde değişik isimli soslardan kaçınabilir, etlerinizi az yağlı alabilirsiniz.
🌱Bal, pekmez vb şeker ikameleri her ne kadar doğal olduğu için daha sağlıklı da olsa kan şekerine etkileri yüksektir. Bu nedenle sık ve/veya bol tüketilmeleri karın bölgesi yağlanmayı tetikleyebilir.
🌱Toplu beslenmede kullanılan un miktarı göz önünde bulundurularak dışarıda çorba tüketiminden kaçınılmalı.
🌱Küçük tabaklarda küçük porsiyonlarla yemeye özen gösterilmeli.
🌱Meyve tüketimi günlük 2-3 porsiyon ile sınırlanmalı ve avuç içi kadar meyvelerin 1 porsiyona denk geldiği unutulmamalı.
🌱Alkol tüketimi sınırlanmalı ve hatta sıfırlanmalı.
🌱En az 7 saatlik uyku uyumaya özen gösterilmeli.
🌱Haftalık en az 150 dk cardio (yürüyüş, yüzme, bisiklet, ip atlama) yapılmalı.
🌱Kanda D vitamini, demir ve kalsiyum eksiği olup olmadığına ve insülin direnci değerine bakılmalı, bir sorun olmadığından emin olunmalı; varsa hekimler ile de görüşülerek gerekirse tedavi başlanmalı.
Her şeyden önce karın bölgesi yağlanma veya kilo kaybedememe durumunda metabolik bir sorun olmadığından emin olun, sonrasında sebepler ve çözümleri üzerinden gidebilirsiniz.
Sevgiler 🎀
Comentarios