top of page

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Diyet

  • Uzm. Dyt. Hazal Çatırtan Çobanoğlu
  • 2 Oca 2021
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022

Polikistik over sendromu (PCOS), artık hepimizin aşina olduğu doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin hastalıklardan biri 🌸 İnsülin direnci, kan yağları seviyelerinde bozulma, enfeksiyon göstergelerinde artış ve düşük faz açısı ile birlikte seyredebiliyor.


Her ne kadar metabolik ve hormonal bir hastalık olarak dursa da beslenme ile de ilişkili olarak sıkıntıların artıp azalabildiğini biliyoruz, özellikle de insülin direnci PCOS'a eşlik ettiğinde.

PCOS için araştırılan 4 diyet tipi var: 1 - Akdeniz diyeti 2 - Ketojenik diyet (Düşük karbonhidrat yüksek yağ) 3 - Düşük karbonhidrat, düşük yağ diyeti 4 - Düşük glisemik indeks diyeti Literatürde son yıllar da bu 4 diyet tipi de sıklıkla incelenmiş. Bu çalışma sonuçlarını değerlendirdiğimizde şu şekilde bir özetleme yapabiliriz. 🌸Yeterli karbonhidrat alımı vakaların tedavisinde önemli, dolayısıyla karbonhidratsız bir diyet düşünülmüyor. Önemli olan PCOS ve insülin direnci bir arada seyrettiği için doğru zamanlama, miktar ve tür ile karbonhidrat tüketimi. 🌸Düşük glisemik indeks diyeti istenen sonuçları vermiyor. Kalan 3 diyet tipinden de (Akdeniz, Ketojenik ve düşük karbonhidrat + düşük yağ) olumlu sonuçlar alınıyor; kilo kaybı, yağ kaybı, kan değerlerinde düzelme açısından. 🌸Özellikle Akdeniz diyeti sayesinde PCOS ile ilgili belirteçlerin direk kontrol altına alındığı gözleniyor.


Photo Credit: nutrition.org // Akdeniz Diyeti

Yani üstün bulunan diyet şu oluyor:

- Her gün: Sebze, meyve, baharatlar, bitkiler, kuruyemişler, baklagiller ve zeytinyağ ön planda.

- En az haftada 2-3: Beyaz et, yumurta, peynir ve yoğurt ihtiyaç kadar.

- Haftada 1-2: Kırmızı et nadir.

- İşlenmiş ürünler, doymuş yağlı yiyecekler, şeker ve ikameleri, "diyet" veya "düşük yağlı" adı altında geçen çok işlenmiş yiyecekler YOK.


📍Ekstra bilgi 1 -- "Vejetaryenliğin" PCOS tanılı kişilerde olumsuz etkileri olabileceği düşünülüyor. 📍Ekstra bilgi 2 -- Nişasta ve şeker içeren karbonhidratların azaltılmasının, düşük yağlı süt ürünlerinin sınırlı tüketiminin PCOS tedavisine yardımcı olabileceği söyleniyor. 📍Ekstra bilgi 3 -- Omega 3, selenyum ve D vitamininin yeterli alımı önem taşıyor. . 😇 Tüm bilgiler göz önünde tutulunca yeterli vitamin-mineral-diyet lifi alımı sağlayan, doymamış yağlardan zengin ve her besinin dengeli tüketimini sağlayan "Akdeniz Diyeti" yine gönülleri çalıyor 🍉🍞🍗🥗 😇 Ancak kişiye uygun olarak aralıklı oruç, ketojenik diyet veya düşük karbonhidrat düşük yağ diyeti de uygulanabilirliğini koruyor.


Yine tabi kişiye göre değişiklik gösterecek olmakla beraber yeni tanı PCOS için ilk denenecek olan Akdeniz diyeti; ancak siz zaten böyle besleniyorsanız veya deneyip iyi/kötü geldiğini gözlemlediğiniz şeyler varsa yolumuz değişecektir.



Sevgiler 🎀

Comments


© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page